Tijdens je ontwikkelingstraject krijg je verschillende lessen. Iedere student heeft een rooster waarop je precies kunt zien wanneer je bij welke les wordt verwacht. De lessen worden zoveel mogelijk aangepast aan jouw mogelijkheden. Vind je het lesonderwerp makkelijk? Dan maken we het voor jou wat moeilijker. Vind je dat het te snel gaat? Dan leer jij het in een rustiger tempo. Wat alle lessen precies inhouden lees je op deze pagina.
Je kiest bij deze les samen met de andere studenten het thema waar je aan wil werken. Het is belangrijk dat het een actueel thema is en dat het thema genoeg mogelijkheden biedt om te kunnen leren. Je leert binnen het thema onder andere sociale vaardigheden, zoals samenwerken, en expressieve vaardigheden, zoals rollenspelen. Je werkt ook aan algemene vaardigheden, zoals Nederlands. Aan het begin van een thema bedenk je samen met de docent een leerdoel waar je aan gaat werken. Aan het einde van een periode geef je samen met je medestudenten een presentatie over het thema.
Tijdens deze lessen beginnen we met Nieuwsbegrip. Misschien ken je dat wel van de school waar je nu op zit of op hebt gezeten. We vinden het belangrijk dat jij als student weet wat er zich in de maatschappij afspeelt. Tijdens Nieuwsbegrip wordt er onder andere over het nieuws gelezen en Jeugdjournaal gekeken. Daarnaast krijg je Burgerschap. De docent gaat dan samen met jullie verder praten over het thema van Nieuwsbegrip, gelinkt aan hoe je een burger bent in deze maatschappij. Burgerschap kent vier verschillende onderdelen:
Tijdens de les Woonvaardigheden wordt aandacht besteed aan taken die te maken hebben met het huishouden en wat erbij komt kijken als je ergens woont. Je leert onder andere hoe je omgaat met je buren en met je visite, hoe je kleding moet wassen en hoe je kunt strijken, koken, ramen wassen en schoonmaken. Tijdens deze les oefen je wat je geleerd hebt door gelijk aan de slag te gaan in je WoonHuis.
Tijdens deze sportlessen leer je hoe je kunt bewegen in je vrije tijd. Je gaat aan de slag in het WoonHuis, de fitnesszaal of buiten. Bij deze les hoort ook Ergonomie, wat gaat over op een juiste manier bukken, rekken, strekken, staan, zitten en tillen. Bijvoorbeeld het tillen van een stofzuiger twee trappen omhoog. Je leert over bewegen in en om het huis en ontdekt wat er buiten allemaal kan.
In deze les leer je over het vak dat jij hebt gekozen, dus over de Horeca, Dienstverlening, Administratie of het Onderhoud. In de Vakles Horeca leer je bijvoorbeeld op welke manieren je groenten kunt snijden, ken jij bijvoorbeeld julienne en brunoise? Of weet jij als Onderhouds-student welke bomen er buiten op het Parc allemaal te vinden zijn? De Vakles volg je samen met de andere studenten van je stagegroep en wordt gegeven door je praktijkbegeleider, die veel weet over jouw vakgebied. Wat je tijdens de les leert ga je vervolgens tijdens je stage oefenen in de praktijk.
Per stagegroep zijn er ook uren voor Coaching. In deze uren is er ruimte voor de student en de praktijkbegeleider om dingen te regelen, te leren en te bespreken. Bijvoorbeeld:
Je volgt de portfolioles in je vierde jaar, het examenjaar. Tijdens deze lessen bereid je je voor op het wonen en werken na Spelderholt. Je krijgt de volgende onderwerpen aangeboden:
Aan het einde van het ontwikkelingstraject krijg je je portfolio map mee. De portfolio map wordt gevuld met alle gemaakte opdrachten en de bewijzen van deelname. Wat is er leuker dan trots te kunnen laten zien waar je de afgelopen vier jaar aan hebt gewerkt?